„Керана и космонавтите“ се погрижиха за доброто настроение на първокурсници и гости по време на церемонията по откриването, която се състоя на открито пред Ректората

Пандемията е тежка, но не можем да си представим университетското обучение без „Еразъм“, каза зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева

Дигитална лаборатория по ботаника отвори врати със старта на новата академична година в Аграрния университет. Целта на новата придобивка е да направи по-интересни упражненията за студентите от всички агрономически специалности, както и по екология. Шестте микроскопа са свързани в мрежа, а всеки от тях се синхронизира с таблета или с личния телефон на студента. Преподавателят има връзка с микроскопите и възможност да изведе изображенията от тях на общ монитор, който виждат всички, да ги сравни, да прави обозначения и да ги архивира, казва доц. Кирил Стоянов.

Нова компютърна зала, изградена също с подкрепата на бизнес партньорите на висшето училище, е другата придобивка за университета, която бе официално открита днес. Церемонията за началото на година се състоя на открито пред ректората, заради мерките, свързани с коронавируса. За доброто настроение на студентите и гостите се погрижи популярната пловдивска група “Керана и космонавтите”.

„Изключително сме благодарни на бизнеса за подкрепата, голяма част от фирмите осигуряват стипендии, изнасят публични лекции и споделят добри практики в аудиториите, канят ни на стажове в техните предприятия“, каза в академичното си слово ректорът проф. Христина Янчева и обяви, че прокуристът на „Неохим“-Димитровград – Стефан Димитров, е избран за втори мандат като председател на Съвета на настоятелите. Тя увери първокурсниците, че избраният от тях университет ще им помогне да се изградят като личности, способни да формират политиките в аграрния сектор, и че ще получат възможност да обменят опит с партньорски организации от цяла Европа, да контактуват с чуждестранни студенти от ЮАР, Молдова, Украйна Гърция.

8 са новоприетите гръцки студенти в специалност „Тропично и субтропично земеделие“, които настоявали да се обучават присъствено и дори присъстваха на церемонията по откриването, наред с дипломати, бизнесмени, зам.-министри, кметове и ректори на висши училища. Това обаче се оказа невъзможно за първокурсника от Истанбул, тъй като кварталът, в който живее, бил затворен заради пандемията.

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева отбеляза, че пандемията от коронавирус е сериозно предизвикателство и изпитание и за академичния свят. „Университетите в днешно време обаче работят свързано и обменят добри практики с колеги от цял свят. Надявам се, че заедно ще преодолеем тежките месеци, които се задават, дори ще подобрим качеството на преподаване, развивайки нови умения. Преди седмица отворихме нов конкурс за модернизиране на висшите училища за 50 млн. лева, като идеята е да се създават повече партньорства в България и чужбина. Защото дали предизвикателството ще е КОВИД, дали ще са климатичните промени, университетите съвместно трябва да се справят с проблемите“, каза Ангелиева. Тя връчи студентската книжка на Меглена Герчева, която е първокурсничката, приета с най-висок бал -23,74 в специалност „Растителна защита“.

Всеки поток ще има лекции в отделна зала, за да не се смесват групите, упражненията ще са предимно на открито, маски ще се носят само в общите помещения. Практиките остават на място във вуза, в малки групи по 8-10 човека.

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров подари за старта на новата академична година модерна косачка за „най-добре поддържания университетски кампус“, както той отбеляза.

По традиция Студентски съвет организира градинско парти за първокурсниците, за да ги запознае с условията и реда в университета и общежитията. Надеждите са в най-скоро време да започне дългоочакваният ремонт на „Чайка“ 2. За блока, който е част от активите на държавното дружество „Студентски общежития и столове“, бяха отпуснати средства от МОН.

„Интересът към общежитията тази година е огромен. Може би заради завишените цени на квартирите. Местата са запълнени с изключение на тези, които сме запазили за Еразъм студентите“, отбеляза председателят на Студентски съвет Христо Козаров.