Със сигурност в изпитните варианти ще се включва и материал от дистанционното обучение, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни. Окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, обяви тази сутрин по БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

„Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до дни епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули“, каза още Вълчев.

Той поясни, че там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината, например.

„Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“, поясни министърът.

По данни на МОН тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и в 12-и клас, са били в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да се явят на изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август.

Министърът е категоричен, че външното оценяване е необходимо, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.

За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма.