Със събраните средства гимназията по дървообработване подкрепя свои ученици в нужда

За матрак, изработен в часовете по практика, детски столчета и маси, свещници и дори за тв шкаф наддаваха участниците в традиционния коледен търг на Професионалната гимназия по дървообработване днес. Особено атрактивни бяха подносите за мезета, които побират поне по килограм луканка и филе. Началната им цена бе само 6 лева. От 3 лева нагоре тръгваха свещниците, подносите и хаванчетата. За първи път учениците изложиха за търга натурални стойки за вино от бреза. Същото дърво използвали и за изработката на джуджета и снежни човеци, които дорисували с акрилни бои.

Участниците в аукциона, който за поредна година бе воден от директора Константин Костадинов, бяха впечатлени от декоративните абстрактни пана, изработени от чам, липа и орех. Събирахме парчета, които шлайфахме, лепихме и след това оцветихме с акрилни бои, обясни Тиана от специалност „Интериорен дизайн”. Като доказателство, че училището вече е предпочитано и от момичета, Теодора и Александра разказаха за новата специалност „Полиграфия”, в която учат. Пламена пък и за миг не съжалява, че е избрала „Реставрация на стилни мебели”, тъй като е убедена, че този занаят тепърва се възражда. Гравираните с лазер дъски за рязане и дестте стенни часовника бяха изкупени за отрицателно време.

Със събраните средства гимназията ще подкрепи свои ученици в нужда. Училището има трайна политика да покрива транспортните разходи на децата, чиито семейства изпитват финансови затруднения.

Вече е планиран и приемът за догодина – дуална форма на обучение в специалностите „Мебелно производство”, „Полиграфия”, „Производство на тапицирани изделия и матраци” в партньорство с „ТЕД”. Има заявка от бизнеса и за половин паралелка по „Реставрация на стилни мебели и дограма”, която евентуално да се комбинира с още една половинка по специалност „Производство на строителни изделия от дървесина”. За да се рекламира в мрежата, гимназията вече има клип в Ютуб.