31 фирми и 4 висши училища разположиха щандове във фоайетата на гимназията, за да предложат стажантски позиции и работни места, стълпотворение от родители и ученици на форума, който се реализира за седми път

От мултифункционален джойстик за управление на трактор до електрически велосипед и очила и бинокли за нощно виждане. Това бяха само част от най-новата гама продукти, представени от компаниите, които се включиха в седмото издание на Вечерта на кариерата в Професионалната гимназия по електроника и електротехника. 31 фирми и 4 висши училища разположиха щандове във фоайетата на училището, за да предложат стажантски позиции и работни места. Изложението, което се превърна в мини панаир на техниката и технологиите, привлече стотици ученици, родители и бизнес партньори на училището.

„Така виждаме успешното сътрудничество между средното, висшето образование и бизнеса. Приветствам нашите партньори, пожелавам успешни професионални контакти и всеки да направи най-точния избор за себе си“, каза при откриването директорът Камелия Стоянова.

Впечатлен от мащаба на събитието бе Владислав Кънчев от „Тракия икономическа зона“. Той поздрави всички участници в кариерния форум и заяви, че ПГЕЕ е една от най-големите и значителни със своя принос към регионалната и национална икономика гимназии. Тезата му потвърди и изпълнителният директор на КЦМ АД Иван Добрев. Началникът на РУО Антоанета Пакова поздрави екипа, реализирал инициативата, за впечатляващата организация.

Фирма „Оптикс“, специализирана в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия, се включва за първи път в инициативата, но е впечатлена от огромния интерес от страна на гимназистите и техните родители. Те можеха да пробват очилата и биноклите за нощно виждане и да се запознаят с мобилните термовизионни системи за граничен контрол и наблюдение. Предстои подписване на договор между панагюрската фирма и гимназията, която търси инженер-конструктори и програмисти и предлага платени стажове през лятото. Първите ученици заявиха желание още по време на изложението.

Шестмесечни стажове, обучение и работа по конкретни проекти предлага софтуерна компания. Изискването към учениците е да имат познания в Java и да владеят чужд език. Служители на компанията, сред които и бивши възпитаници на ПГЕЕ, запознаха младежите от паралелките “Приложно програмиране” с възможностите за работа в SEEBURGER. Но не по стандартния начин с брошури, а чрез платформата, базирана на игри, Kahoot.

Стажове от 3 до 6 месеца в направления електроника, мехатроника, електротехника, автоматизация оферираха и от АББ. Редом до служителите бяха зрелостниците Александър и Стоян – първите абитуриенти, на които предстои тази година да завършат „Електрообзавеждане на производството“ – дуално обучение. „Изключително сме доволни от работата във фирмата, интересно ни е, учат ни как да сглобявам елтабла“, казват 12-класниците. И двамата подготвят дипломен проект, който ще защитават на ДЗИ. Паралелно с това са издържали кандидатстудентския изпит за Технически университет-Габрово, където възнамеряват да продължат образованието си. От компанията са им предложили вариант да съчетават ученето с работата, така че вероятно ще станат редовни служители на фирмата.

Обучения за подобряване на уменията и компетенциите и атрактивни социални придобивки – медицинска застраховка, фитнес на работното място, фирмена библиотека, ваучери за храна, спортни и културни мероприятия, тиймбилдинги, предлагат от BTL – световен лидер в разработването, производството, сервиза и търговията на електронна медицинска апаратура.

Програма за дуално обучение за производство на електрически велосипеди презентираха от „Макском“. Велосипедите днес са 50% механика и 50% електроника, така че учениците от ПГЕЕ са наши потенциални служители, обясниха от компанията, която предлага индивидуални програми за развитие и възможност едновременно за работа и учене във вуз. Учениците, които изберат да проведат летния си стаж във фирмата, която строи нов завод, ще се учат да създават електрическата система на велосипеда и да правят диагностика.