Деца и младежи от цялата страна, както и техните родители, се включиха в традиционното боядисване на великденски яйца в пловдивския храм „Св. Възнесение Господне“. Инициативата бе организирана от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

„Вече 18 години нашата асоциация провежда на различни места в страната благотворителни кампании и даряваме яйца, козунаци и великденски сладкиши на деца с диабет в болнични заведения. Тази година за пети път я осъществяваме“, подчерта председателят на Асоциацията Елисавета Котова.

В инициативата се включи 4-годишната Рая от Пловдив, която преди 10 месеца е отключила диабет. Тя боядиса с радост пъстри яйца, някои от които изрисува с пастели. „Рая е на инсулин от миналата година. Храни се 6 пъти на ден, като наблюдаваме захарта й със сензор, защото ходи на детска градина“, сподели нейната майка Ивелина Дойкова. Тя допълни, че се радва дъщеря й да участва в подобни прояви, защото намира нови приятели. От София пристигна  10-годишната Михаела Бишкова заедно с родителите си. Тя сподели, че иска да помага на децата и от малка подкрепя кампаниите на Асоциацията. Нейният по-голям брат Георги е с това заболяване и познава добре начина на живот с инсулин. Според нея децата трябва да бъдат информирани, но и да не се страхуват, ако отключат диабет. В боядисването на яйца се включи и малката Мими Чучева, която още не е навършила 3 години. Тя често играе в двора на църквата и посещава някои от беседите на неделното училище по вероучение към храм „Св. Възнесение Господне“. В кампанията се включиха и 12-токласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Силвия Кънева и Павел Мърхов, които не само проявиха калиграфски умения в изографисването на великденските яйца.

„Грижата за децата винаги е заемала първостепенно значение в духовно-просветната мисия на Светата православна църква. Това е така, защото сам Спасителят е посочил децата като пример и образец на духовна чистота“, каза отец Васил Кашоров, който постави кръстчета на челата на децата и техните семейства с първото боядисано червено яйце.

Всички деца и младежи получиха книги с притчи и разкази за християнския празник от Пловдивската митрополия. В късния следобед кошници с яйца, козунаци и сладкиши бяха дарени на детските отделения по диабет към УМБАЛ “Св. Георги“ и МБАЛ “Медлайн“, както и на деца в нужда.