Студенти свириха на китара, кларинет, тамбура, кавал и пиано на гостите си от Регионалния център за подкрепа за приобщаващо образование

Деца и ученици със специални образователни потребности между 5 и 10-годишна възраст станаха приятели на музиката в съвместна инициатива на Регионалния център за подкрепа за приобщаващо образование и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Събитието бе част от поредицата инициативи на Центъра, посветени на професиите, което се реализира в навечерието на конференцията „Професионалното ориентиране и професионалната подготовка на учениците със специални образователни потребности – гаранция за качество на живот“. Тя ще се проведе в Пловдив на 17 май и ще събере участници от цялата страна.

Студентите, насърчени от преподавателите по инструмент, изсвириха за децата класически и фолклорни произведения на китара, кларинет, пиано, тамбура и кавал. След всяко изпълнение те даваха възможност на малките ученици да се запознаят отблизо с инструментите и да изпробват звука им. Участниците бяха специално поздравени от Лилия Козарева – 4 група на ДГ “Дъга”, която изсвири “Старинна пиеса”. Пианистката е най-малкият талант в групата на децата със зрителни нарушения към Регионалния център. Тя мечтае да стане учител по музика и за крехката си възраст има опит даже в телевизионни участия. В АМТИИ вече втора година се обучава друг бивш ученик от групата – Явор, който свири на флейта.

Инициативата, реализирана със съдействието на проф. Капка Солакова и гл. ас. д-р Тихомир Радев, завърши с право хоро, в което се включиха всички участници и техните учители под акомпанимента на тамбура и кавал.