Регионалният център за подкрепа процеса на приобщаващо образование откри днес нови зали и кабинети

Деца със специални образователни потребности водят усилени репетиции, учат реплики и се опитват да влязат в образите на персонажите от „Малката русалка“ на Ханс Кристиан Андерсен. Учениците от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование с подкрепата на талантите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИИ „Добрин Петков“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще реализират съвместно спектакъла. Участниците сами ще изработват костюмите, ще рисуват декорите, ще се учат да правят артистичен грим. Сценичната адаптация на приказката е направена от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова. Творческият процес по създаване на постановката тече и в мобилното ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „Свети Георги“, където малчугани от Детската клиника подготвят поканите за представлението.

В Регионалния център днес бяха официално открити нови зали и кабинети. Те са модернизирани изцяло с бюджетни средства и са базирани в сградата на бившата специална детска градина за деца с увреден слух. Оформени са две зали – по психомоторика и за сензорна интеграция, обзаведени с нови мебели, уреди, люлки, модули. Изграден е кабинет за учителя с инсталиран брайлов принтер и принтер за топъл печат. Пребазиран е Монтесори кабинетът, като мястото на първия етаж е превърнато в Солна стая, която да е в близост до кабинета за физиотерапия.

Изградени са кабинети по ерготерапия и за консултация на родителите. Обособено е помещение за арт дейности. Новата база има STEAM кабинет с интерактивен екран, 3D принтер, интерактивен под, образователни игри по музика и рисуване, светещи тухлички за конструктивни дейности за най-малките, комуникатор, C-board и устройство за контрол с поглед за деца със силно затруднена комуникация.

Всички учители са преминали обучение за работа с новите технологии. Изградени са също зала за обучения и спортен кабинет, свързан с отбора по хокей на трева, който се готви за параолимийските игри в Берлин през юни. Децата репетират два пъти седмично под ръководството на ресурсния учител и бивш футболист Димитър Георгиев.

„Удовлетворена съм от свършената работа, благодаря на колегите, които застанаха зад идеята да осигурим адекватна среда за работа и развитие на децата“, каза при откриването на обновената база Катя Стоилова.