Регионалният център за подкрепа процеса на приобщаващо образование откри днес нови зали и кабинети

Деца със специални образователни потребности водят усилени репетиции, учат реплики и се опитват да влязат в образите на персонажите от „Малката русалка“ на Ханс Кристиан Андерсен. Учениците от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование с подкрепата на талантите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИИ „Добрин Петков“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще реализират съвместно спектакъла. Участниците сами ще изработват костюмите, ще рисуват декорите, ще се учат да правят артистичен грим. Сценичната адаптация на приказката е направена от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова. Творческият процес по създаване на постановката тече и в мобилното ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „Свети Георги“, където малчугани от Детската клиника подготвят поканите за представлението.

В Регионалния център днес бяха официално открити нови зали и кабинети. Те са модернизирани изцяло с бюджетни средства и са базирани в сградата на бившата специална детска градина за деца с увреден слух. Оформени са две зали – по психомоторика и за сензорна интеграция, обзаведени с нови мебели, уреди, люлки, модули. Изграден е кабинет за учителя с инсталиран брайлов принтер и принтер за топъл печат. Пребазиран е Монтесори кабинетът, като мястото на първия етаж е превърнато в Солна стая, която да е в близост до кабинета за физиотерапия.

Изградени са кабинети по ерготерапия и за консултация на родителите. Обособено е помещение за арт дейности. Новата база има STEAM кабинет с интерактивен екран, 3D принтер, интерактивен под, образователни игри по музика и рисуване, светещи тухлички за конструктивни дейности за най-малките, комуникатор, C-board и устройство за контрол с поглед за деца със силно затруднена комуникация.

Всички учители са преминали обучение за работа с новите технологии. Изградени са също зала за обучения и спортен кабинет, свързан с отбора по хокей на трева, който се готви за параолимийските игри в Берлин през юни. Децата репетират два пъти седмично под ръководството на ресурсния учител и бивш футболист Димитър Георгиев.

„Удовлетворена съм от свършената работа, благодаря на колегите, които застанаха зад идеята да осигурим адекватна среда за работа и развитие на децата“, каза при откриването на обновената база Катя Стоилова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.