Как са се появили чинчилите, с какво се хранят и колко време живеят научиха деца със специални образователни потребности от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, които гостуваха на ветеринарна клиника „Новет“. Групата бе посрещната от д-р Надежда Костадинова, която поведе специалните си гости на обиколка из помещенията.

Първата спирка бе стаята на младите котки Лола и Бандит, които се излежаваха на слънце. Лекарката обясни на децата как да играят с тях, предостави нужните аксесоари за забавление и отстъпи място на малките посетители. Децата притиснаха до себе си котетата, спазвайки инструкции да бъдат внимателни с тях.

Огромен интерес предизвика стаята на чинчилите. Малките посетители слушаха в захлас историята за появата им, която д-р Надежда Костадинова разказа, както и какво обичат. Тя позволи на децата да се докоснат до животинчетата, известни със своята мека козина, и да ги наблюдават по време на ежедневната им пясъчна баня, която поддържа кожухчетата меки и чисти и ги предпазва от сериозни заболявания. Децата се запознаха и с необикновен пациент – врана със счупено крило, и дори видяха рентгеновата й снимка. По-смелите погалиха и кучетата в клиниката. Обиколката приключи в Котешкия хотел, където гостите разгледаха „стаите“ без да безпокоят обитателите. А на финала научиха какво е да си ветеринар, как се става доктор на животните и интересни случаи от практиката.

„Децата бяха изключително щастливи от контакта с животните. С отлично настроение и положителни емоции приеха подаръците от д-р Костадинова, направиха снимки и  създадоха нови приятелства“, казва директорът на Центъра Катя Стоилова.

Предстоят още няколко посещения в клиниката, за да могат повече специални деца да имат възможност да се докоснат до животните.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.