Момичета и момчета от Караджово ще празнуват ромската Нова година и в Индийското посолство

Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще сурвакат вицепремиера Томислав Дончев за Василица  на 14 януари. За поредна година момчетата и момичетата от СИП-а по фолклор на етносите ще пътуват до столицата, за да наричат за здраве и берекет по повод Банго Васил.  Инициативата се провежда за десета поред година от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Облечени в автентични ромски носии, учениците от Караджово първо ще посетят заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика, а след това ще сурвакат за здраве и благополучие в Индийското посолство. След като представят легендата за Свети Васил – защитник на ромите,  те ще поднесат баница с късмети. В групата са включени деца от трите етноса, които се обучават заедно в училището.

Ромската Нова година се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. Децата от ОУ „Граф Игнатиев” в Граф Игнатиево ще бъдат гости на Министерството на културата. Сурвакари от ОУ „Гео Милев” в Белозем ще посетят дипломатически мисии. Те ще разкажат, че на трапезата за Василица задължително трябва да присъстват петел, сарми и баница с късмети, а младите искат прошка от възрастните. Цяла вечер масата не се вдига, никой не бива да излиза навън, нито пък да се пускат чужди в къщата, за да не избяга късметът.

Танца „Холи” подготвят за своето представяне учениците от ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски.

От 2009 година Център „Амалипе“ организира национални чествания на Василица като Ден на ромската култура. В тях се включват десетки училища, Центрове за развитие на общността и доброволчески клубове „Младежта е толерантност“.