Двудневното събитие на площада пред Радио Пловдив, в което ще вземат участие ученици от професионални гимназии и водещи фирми, е част от фестивала „НОЩ“

Образователно-индустриален борд Пловдив, в партньорство с водещи индустриални компании и професионални гимназии, организира технологична работилница за деца.Участниците ще имат възможност да сглобяват и изработват различни модели на машини и апарати, както и да се запознаят с основни принципи от природните науки. Децата и техните родители ще имат възможност да се запознаят с технологичното развитие на компаниите и нарастващия брой партньорства между бизнеса и образованието.

Със специално подготвени за децата активности ще се включат компаниите Либхер, Биомашиностроене, BTL и Монди и ученици от професионалните гимназии по електротехника и електроника, по хранителни технологии и техника и по механотехника.

Събитието ще се проведе на 13 и 14 септември от 16 до 20 часа на площада пред Радио Пловдив. Работилница „Технологии” е част от официалната програма на тридневния фестивал „НОЩ”. Целта е да се събуди интересът на децата към техническите науки и професионалното образование.

168 ученици от пет училища в VI и VII клас взеха участие в програмата за ранна кариерна ориентация и мотивация през 2018 година. Те посетиха водещи предприятия от региона и се запознаха с процесите на работа, на автоматизация и нововъведенията, интегрирани в тях. Програмата продължава и през 2019 година с 450 ученици от 10 основни училища, 10 компании и 5 професионални гимназии.

През 2016 година Община Пловдив бе една от първите, които подписа споразумение за създаване на този борд съвместно с Министерство на образованието и „Тракия икономическа зона“. С идеята за по-тясно сътрудничество на училищата и бизнеса, популяризиране на възможностите за ранно кариерно развитие на децата и по-голяма информираност на техните родители