502_5983

 

На днешния ден хората от Царимир не се поздравяват с „Добър ден“, а с „Му-у-у“. От десетилетия насам пловдивското село пази традицията Муфканица или деня на волското здраве. Всички деца се събраха край запаления огън в центъра на селото, за да прескачат пламъците, както повелява обичаят.

“Колкото по-висок е огънят, толкова по-здрави ще са животните”, обясни шестокласникът от училището в Граф Игнатиево Георги Милев и се засили, за да скочи колкото може по-нагоре. Облечени в народни носии, връстниците му също се наредиха, за да спазят обичая и преминаха по няколко пъти над пламъците. След най-малките участнички в празника, която се улови на хорото, бе 7-годишната Мария, нагиздена в пазена от баба й премяна. Децата раздавахадомашни баници и погачи, направени от майките и бабите им за здраве на добитъка. Мъжете имитираха звуците, които издават домашните животни, а после започнаха да побутват жените, имитирайки мучене на бикове и крави. Оттам идва и името на обичая.

В разгара на празника, от хорото бе открадната най-хубавата девойка и отведена в дома на личен ерген.

Царимирци вярват, че на този ден воловете, конете и магаретата не трябва да се впрягат, тъй като ще се разболеят, обясни секретарят на читалището Христина Маджарова, която от 42 години насам е мотор на празника. За разлика от предишни години обаче, когато във всяка къща се отглеждали по две-три крави, днес малцина от жителите имат и по една. Радвам се, че въпреки времето, в което живеем, младите продължават традицията, щастлива е Христина.