Четири момичета от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ намерили бедстващата птица в парк „Чинара“, родителите им я транспортирали до Спасителния център диви животни в Стара Загора

Деца от Първенец спасиха късопръст ястреб с наранено крило, който случайно намерили, докато играят в парк „Чинара“ в селото. Прелетната птица, обитаваща гористи местности в околностите на реки, в предпланините и равнините, е защитен вид и е включен в Червената книга. Сестрите Милена и Петя Барукчиеви, заедно с приятелките си Илина Вълчева и Ани Милева, тръгнали на неделна разходка, когато се натъкнали на ранената птица. Първа реагирала Милена, която е член на клуба по орнитология в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Тя се обадила на майка си  – начален учител в училището, и я помолила незабавно да дойде в парка, за да види птицата.

„Отидох веднага, но тъй като не съм специалист, потърсих помощ от колеги, за да определим какъв вид е. Оказа се ястреб с черни върхове на крилата и тъмен ирис. Децата в един глас казаха, че трябва да го транспортираме до Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Изненадах се, че знаят как да реагират в кризисен момент“, разказва Бойка Барукчиева – майка на бъдещата шестокласничка Милена. Тя позвънила на колежката си Виктория Чалъкова – преподавател по природни науки и ръководител на клуба по орнитология, за да свери информацията. Оказва се, че центърът е специализирано звено от дейността на “Зелени Балкани”, за лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени от изчезване диви животни, и екологично образование.

Родителите на децата преместили бедстващата птица в пластмасова касетка за плодове и с един от семейните автомобили поели към Стара Загора. Благодарение на тяхната адекватна и навременна реакция ястребът бил приет за лечение от д-р Стефка Димитрова. След прегледа тя съобщава добрата новина, че няма фрактура, а само подутина. Ветеринарите уверили децата, че птицата ще се възстанови напълно и ще бъде пусната в природата.

„Служителите в центъра бяха впечатлени от постъпката на децата и ги поканиха да го разгледат. Те са пример за това, че уроците, научени в училище, не остават само в тетрадките, а усвоените знания се прилагат на практика и в живота“, казва Бойка Барукчиева.

Припомняме, че ученици от училището в Първенец взеха участие във финалния кръг на националната олимпиада по орнитология. Петокласникът Андрей Белев и Дарияна Какарова от 6 клас бяха сред 22-мата състезатели от общо 117, допуснати до финалите, които се проведоха в защитената местност “ПОДА” в Бургас.