ОУ „Петър Берон“ се включи активно в кампанията “Дари книга на приятел по света”, чиято цел е популярни български заглавия да достигнат до децата, които учат в неделните училища зад граница. Само за няколко дни от старта на кампанията учениците от дариха 100 любими томчета на български. Всяка книга е придружена с послание към техните връстници да поддържат българския дух и да не забравят родината си. И контакт за обратна връзка.

„Българите зад граница имат нужда да знаят, че не са забравени. Решихме да направим символичен духовен подарък в навечерието на Рождество Христово. Книгите ще бъдат разпратени до няколко европейски държави, както и в Америка“, поясни директорът на ОУ „Петър Берон“ Стефан Кичуков.

Училища и читалища в Пловдив и региона, както и индивидуални дарители, се включват в благотворителната кампания, която стартира през месец ноември. Идеята е деца от всяка възраст да изпратят на връстници в български училища по целия свят книжки.

Събирането на книгите ще продължи до средата на декември. Предвижда се идеята да бъде продължена чрез културни инициативи за създаване на трайни партньорства между училища и библиотеки – обмени на концерти и театрални постановки.