Идеята за пленерите е на Мина Денева, проектът е финансово подкрепен от Национален фонд „Култура“

Деца и художници ще рисуват заедно в Чинаровата гора край Белащица. Творческото приключение ще започне точно в 13 часа на 8. май. Чинарът край селото е на възраст над 1100 години и клоните му се извисяват на 15 метра височина. Обиколката на дънера му е почти 14 метра, което го прави най-дебелото дърво в България. Според легендата той бил засаден от преселените тук ослепени Самуилови войници, които го донесли като фиданка на управляващия по това време Филипопол ромейски пълководец – Никифор Ксифий. Заобиколен от други стари чинари и от по-млада чинарова гора, дървото е приютявало под сянката си и един от най-самобитните български художници на ХХ век – Златю Бояджиев. На едно от платната си – „Пейзаж от Белащица“, той е изобразил именно величествения чинар.

Неслучайно младата худжничка Мина Денева избира това място, за да реализира част от проекта си, който е финансово подкрепен от Национален фонд „Култура“. Мина преподава изобразително изкуство на деца и решава да организира пленер, в който начинаещите творци да рисуват с утвърдени автори. Кметството на Белащица също подкрепя проекта й, защото много ученици получават възможност да се запознаят с интересната история на селото.

Първият от поредицата пленери се реализира на 24. април в  хилядолетния манастир “Свети Георги”. Мина Денева, Елисавета Манушева и Таньо Павлов рисуват и се забавляват с деца от селото и от Пловдив. На 8 май те ще творят под сянката на чинарите, като заявки за участие се приемат на тел: 0887 801018.

На 9 май от 12 часа художници и деца ще рисуват Стария град. Към младите пловдивски таланти ще се присъединят и ученици от Самоков, водени от своя преподавател, художника   Иван Шуманов. Другите художници, които ще рисуват редом с тях, са Диана Папазова, Елисавета Манушева и Мина Денева. Домакин ще бъде читалище “Иван Вазов-1904”, където от 16 часа ще бъде наредена изложбата с творбите на всички участници. Материалите са осигурени.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.