Кучета лечители и ловци на наркотици се конкурират за медали на Световната купа в Пловдив

 panair-snimka-1

Деца до 12 години могат да се включат в конкурсите, организирани в рамките на Световната киножка купа 2016, която ще се състои на 22 октомври в Международен панаир Пловдив. Надпревара  за най-добра развъдна двойка, най-добър развъдник, дете и куче и млад хендлер са част от състезанията. Ще бъде представена спортна програма по фризби фристайл от Дария Иванцова. Тя е европейска шампионка в четири дисциплини и донесе първата за България титла в  спортове с кучета. Всички желаещи могат да получат оценки за породност на своите домашни любимци.

Кучета, които могат да лекуват и да откриват наркотици,  са сред претендентите за Световната киноложка купа 2016, съобщиха от  Българския републикански киноложки съюз , организатор на престижното състезание, съвместно със Световния киноложко-ловен спортен алианс.

Конкуренцията ще бъде  доста оспорвана, ще участва  йоркширски териер, който е първият  наш световен шампион в породата. Нейната разновидност – бивер йоркширски териер, е една от изненадите на финалите за Купата. Миниатюрните кучета с тегло 2-3 килограма притежават уникални качества. Клинично е доказано, че помагат на хората срещу депресия, стрес, инфекции и  вируси. Могат да облекчават  дихателни алергии, тъй като козината им по структура е много сходна с човешката коса. Всичко това ги прави предпочитани за  така наречената „куче терапия“.

Ще бъде представен и двуцветен басет хаунд от Молдова. В миналото тези кучета са използвани за лов, като са преследвали дивеч дори под земята. Днес помагат за откриване на наркотици, защото имат силно развито обоняние.

Публиката отново ще види  син френски булдог, който бе показан за първи път на киноложките изложби в Панаира през април. Това е една от най-редките окраски в породата, а у нас има само няколко двойки такива кучета.

Новите участници ще се конкурират с представителите на известни видове. Всяка година на финалите за Световната киноложка купа се борят  над 300 претенденти, елитни екземпляри от близо 40 породи.

Посетителите могат да видят и Национална изложба на цветни и фигурни канари, в която присъстват над 400 екземпляра. Ще ги оценяват съдии от Италия, съобщиха от Българската асоциация за декоративни птици.

panair-snimka-2