Тържества за 15 септември ще има за първи, пети и осми клас, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Във всички закрити помещения, без класните стаи, децата трябва да бъдат с маски.

„Това важи за всички. Началните учители няма нужда да носят маски, но за тези, които посещават различни часове, ще бъде задължително. За тях могат да бъдат закупени шлемове”. Това обяви тази сутрин по Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев. Всеки ден ще се провежда кратка беседа за отговорността на децата в епидемичната ситуация.

Министърът обясни, че за първи, пети и осми клас ще има тържества, но като цяло идеята е учениците да са разделени и да не се струпват на едно място на 15 септември.

При организация на учебната година ще има два вида мерки – задължителни и избираеми. Задължителните са свързани със следенето и спазването на основните противоепидемични мерки – носенето на маски, спазването на дистанция, редовното миене на ръце, осигуряване на топла вода и сапун.

Избираемите ще са отнасят до това всяко училище да осигури начин на работа така, че да няма взаимодействие между класовете и при заразено дете, контактите му да са били максимално малко.

Според министъра дистанция между паралелки е възможна, но в класните стаи няма как да се случи. Ще се търси вариант часовете да са така направени, че да няма взаимодействие между всички деца. Седмичната програма се запазва.

Няма да има задължителен термоскрийнинг, тъй като губи много време, а и не дава сигурност. Ще се въведе така нареченият медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа или през първия час, когато учителят попита децата дали са в добро здравословно състояние. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите и РЗИ.

Освобождаването от училище и присъствие ще става отново само по медицински причини и с документ. „Не е възможно, независимо дали става дума за присъствено или дистанционно обучение, да е по желание. Образованието има задължителен характер“, поясни Красимир Вълчев.

За децата, на които по медицински причини ще бъде препоръчано да не влизат в клас, а да учат онлайн, ще се запази дневната форма на обучение. Ученикът ще е в час, като се включва чрез виртуална класна стая и ще участва пасивно. Няма как учителят да преподава ефективно и в клас, и на такъв ученик, уточни още Вълчев и добави, че ще се даде възможност за допълнителни индивидуални консултации. За това е предвидено да се заплащат минимум по 15 лв. на час.

Подготвя се списък с помощни учители, ще бъдат включени наскоро пенсионирани и студенти.