Новият критерий е заложен в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища, чиито допълнения ще се гласуват на предстоящата сесия на ОбС

 

Деца, които са били в Монтесори група в детската градина, вече ще получават предимство от 2 допълнителни точки за прием в първи клас в паралелка, в която също се прилага този педагогически подход. Новият критерий е заложен в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища, чиито допълнения ще се гласуват на предстоящата сесия на Общинския съвет на 7 март. Целта е деца, чиито родители са избрали те да се обучават по Монтесори, да могат да продължат образованието си по този метод и да има приемственост между детското и учебното заведение.

Двете допълнителни точки не могат да натежат по друг начин в класирането – водещ с огромна разлика остава критерият за местоживеене.

Новият критерий ще важи само за училищата, където се прилага системата на Мария Монтесори. В момента това са СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, ОУ „Екзарх Антим I“ в „Централен“, СУ „Константин Величков“ в „Южен“ и СУ „Св. Седмочисленици“ в „Тракия“.

Необходимостта от допълнението е продиктувана от задължението наредбата за прием да бъде приведена в съответствие с направените промени в Наредба 10 на МОН. Промяната е съгласувана с училищните екипи. Предстои да бъде направена корекция в софтуера, чрез който се извършва централизираният електронен прием на първолаци в общинските училища.

Другата промяна в критериите е свързана с адресната регистрация на децата. При смяна на адреса (настоящ или постоянен), когато последният и предходният са в района на едно и също училище, ще се взема под внимание регистрацията на предходния адрес за определяне на уседналостта. Това ще се прилага само за променени адреси през последните 3 години, които определят точките за класиране.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.