6-годишният малчуган с церебрална парализа вече прави първи крачки под радостните възгласи на връстниците си

 

Педагожката Росица Георгиева помага на Криси да сглобява елементи
Педагожката Росица Георгиева помага на Криси да сглобява елементи

Цялата група живее с емоциите на Криси. Помагат му във всичко, а когато направи сам няколко крачки, толкова му се радваха и ръкопляскаха, разказва предучилищната педагожка Росица Георгиева. Точно преди година 6-годишният днес Кристиян Вълев попада в ЦДГ „Малина”. Детето с диагноза церебрална парализа е родено в Сливен, но майката Ваня решава да се прехвърлят в Пловдив, където има повече възможности за рехабилитация.

„Изключително съм благодарна на директорката Йорданка Георгиева, че се съгласи да вземе Крис, макар че аз съм непрекъснато до него, за да помагам на учителите, тъй като той не може да се обслужва сам”, обяснява майката. Освен двигателните проблеми, момчето няма трудности нито в говора, нито е изостанал интелектуално в сравнение с връстниците си от подготвителна група.

Не сме го оставили нито за секунда да се почувства различен, казват учителките, които едновременно с това възпитават чувство на толерантност у останалите хлапета от група „Пепеляшка”. Наравно с тях Криси учи коледните песни за предстоящото тържество и реди римите от стихчето „Зима”, с което ще се включи в празника пред родителите. Нямал никакви проблеми да задържа вниманието си или да разказва приказки. Децата се надпреварвали да помагат и да играят с болното дете, а едно от желанията им към Дядо Коледа е Криси да проходи.

„Когато е сам вкъщи, не изявява желание да ходи, но когато е с децата в градината е невероятно активен, тъй като те го насърчават. Любовта им много го зарежда. Преди обед е с тях, след това отиваме на гимнастика и тогава се прибираме вкъщи да спи. Водя го на конна езда и на плуване, което му действа изключително терапевтично. Ако остане време, в неделя се прибираме при съпруга ми в Сливен. Посветила съм се изцяло на сина си и неговото възстановяване”, споделя майката на момчето.

Преди няколко седмици най-неочаквано Крис се оказал герой в тв предаването „Предай нататък” по инициатива на съседски деца. След което се получили куп обаждания с предложения за помощ.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.