Миналана година децата от Караджово сурвакаха в Индийското посолство.

Ученици от Стамболийски ще играят танца „Холи” в дипломатическата мисия на Индия

Миналана година децата от Караджово сурвакаха в Индийското посолство.

Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще правят наричания за Василица утре в Испанското посолство у нас. За поредна година момчетата и момичетата от СИП-а по фолклор на етносите ще пътуват до столицата, за да сурвакат по повод Банго Васил.  Инициативата се провежда за девета поред година от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Облечени в автентични ромски носии, учениците от Караджово ще танцуват пред посланик Хавиер-Перес Грифо и ще го сурвакат за здраве и благополучие.  Те ще посетят и социалния министър Бисер Петков  за ромската Нова година, която се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. След като представят легендата за Свети Васил – защитник на ромите,  те ще поднесат баница с късмети. Тази година в групата са включени деца от трите етноса, които се обучават заедно в училището.

На ромчетата от ОУ „Граф Игнатиев” се паднало са посетят посолството на Дания. Танца „Холи” ще представят в Индийското посолство децата от ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски. Връстниците им от ОУ „Отец Паисий” в село Искра отиват утре да правят наричания при белгийския посланик. А в Държавната агенция за закрила на детето ще гостува група от ОУ „Кирил и Методий” в Чешнигирово.

Представителен състав от пловдивското ОУ „Панайот Волов” пък ще гостува утре на район „Северен”.

От 2009 година Център „Амалипе“ организира национални чествания на Василица като Ден на ромската култура. В тях се включват десетки училища, Центрове за развитие на общността и доброволчески клубове „Младежта е толерантност“. По този начин организацията представя богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.