Раздаването на баница с късмети започна от днес в община Садово. Драматизация на легендата за Банго Васил подготвят в ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село

В МОН и МС ще наричат утре за здраве и ще раздават баница с късмети по повод Василица децата от ОУ „Васил Левски“ в село Караджово. За поредна година те са подготвили оригинални пожелания за Банго Васил, които ще отправят към просветния министър проф. Сашо Пенов и в Министерски съвет, където ще ги посрещне служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

За четиринадесета поредна година Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ организира посещения на деца от етноса при представители на държавни институции и чужди дипломатически мисии у нас в навечерието на ромската нова година. Потвърдилите участие вече са 27, като сред тях са посолствата на Австрия, Нидерландия, Великобритания, Ирландия, САЩ, Испания, Франция, Дания, Белгия, Полша, Индия, различни министерства и представителствата на УНИЦЕФ и Световната банка у нас, областни управители и кметове.

Като традиционни участници в инициативата, учениците от групата по извънкласни дейности „Фолклор на етносите“ поставиха началото днес в община Садово, където изпълниха обичая „Сурвакане“. След като разказаха за традициите на ромската общност за Банго Васил, те сурвакаха за здраве и поднесоха баница с късмети. Секретарят на община Садово – Янко Атанасов, изтегли късмета: „Любов. Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости“ (Елин Пелин). Програмата завърши с хоро на единството, озвучено с тарамбуки.

В честването на Ромската нова година с тържества в училище се включват НУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Борец, ОУ „Христо Данов“ – Розино, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Чешнегирово, СУ „Васил Левски“ – Маноле.

Драматизация на легендата за Банго Васил, защитник на ромите, подготвят учениците от ОУ „Христо Смирненски“ в Ново село.

„Децата ще пресъздадат ритуалите, които повтарят християнските на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Във всеки дом се точат баници, баклави, правят сарми, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак“ зависят щастието и късметът“, разказа директорът на училището Ваня Лазарова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.