От днес децата във Франция и Белгия се връщат в класните стаи за новата учебна година след шест месеца на хаос заради коронавирусните ограничителни мерки, предаде Франс прес.

Миналия месец в училищата вече се върнаха децата в Германия, Северна Ирландия и Шотландия.

Във Франция от днес се подновяват присъствените занятия за общо 12,4 милиона ученици при спазване на изискванията на здравните власти. Сред тях са задължителното носене на маски за учители и ученици над 10-годишна възраст, включително в открити пространства, но отпада правилото за спазване на разстояние в училищните дворове и затворени пространства, когато това не е възможно.

Въпреки че за министъра на образованието Жан-Мишел Бланкер новите санитарни мерки са прости и ясни, някои учители все още се оплакват от неясноти при ползването на столовете или по време на междучасията.

Във Франция, Белгия и на други места имаше два месеца карантина – от средата на март до средата на май, а след това само някои приоритетни класове можаха да възобновят занятията преди лятната ваканция.

И в Белгия днес започва новата учебна година. Премиерът Софи Уилмес заяви, че децата непременно трябва да възобновят “нормални или колкото се може по-нормални учебни занятия”.

Това мнение се споделя и от британското правителство, което заяви, че ползите от връщане в училище, което тази седмица ще стане и в Англия и Уелс, са по-големи от потенциалните рискове.

Белгия има 11,5 милиона жители, а броят на смъртните случаи от коронавирус като процент от населението е един от най-високите в света. Там до 1 октомври социалните контакти без маска и на разстояние под 1,5 м са позволени само за групи до пет души.

В Испания, където учебната година започва между 4 и 15 септември в зависимост от областите, маските ще са задължителни за деца над 6 години и по всяко време.