Днес е Международният ден за безопасен интернет

624-400-deca-medii-kompiutri-internet-asociaciia-roditeli-vyzpitanie-novi-tehnologii

За последните шест години възрастта, на която най-много български деца влизат в интернет, е спаднала от 9 на 6 години. Малчуганите попадат в мрежата с три години по-рано и родителите по-рано ги оставят без надзор. Това сочат последните данни за страната, оповестени по повод днешния Международен ден за безопасен интернет. Родителският надзор зе това колко часа хлапетата да прекарват пред компютъра  отслабва от 9-годишната им възраст.

Започнал като инициатива на Европейския съюз, денят вече отбелязан в 110 държави на всички континенти. Целта е да се фокусира общественото внимание върху онлайн рисковете за деца и млади хора, както и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.

В България международният Ден за безопасен интернет е под логото „От теб з@виси“. В детския научен център „Музейко“ за първи път ще бъдат представени основни резултати от национално представително изследване от края на 2016 година сред български деца на възраст 9-17 години за рисковете, с които те се сблъскват в интернет и начините, по които се опитват да се справят с тях. Ще се състои и тържествена церемония за награждаване на групи ученици от Стара Загора, Божурище и Панагюрище, които са се представили най-добре на национално състезание между обучението от Центъра за безопасен интернет киберскаути.