Поведението на детето зависи от границите, които възрастният постави, коментира Теодора Пампулова по повод инцидента с момченцето от ДГ „Бреза“

„Децата на 6-7 години имат т.нар. магическо мислене. Малкото дете смята, че “искам” и “мога да го направя” е едно и също. За него светът и собственото “Аз” съставляват едно цяло. Детето още не е в състояние да осъзнае, че контролът се намира извън него. То е всемогъщо“.

Това коментира детският психолог Теодора Пампулова по повод вчерашния инцидент н ДГ „Бреза“, където момченце полетя от прозореца на втория етаж, мислейки, че е Спайдърмен. От днес психолози влизат в градината, за да работят с децата, родителите и персонала. Инцидентът е станал за секунди вчера по обяд. Учителката вижда как детето се качва на перилата на прозореца и хуква към него, но детето скача. Веднага се обаждат на 112. Детето е било адекватно и в съзнание. Няма опасност за живота му. Лекарите от УМБАЛ „Св.Георги“ са установили само травма на крака, спасила го е тревата.

„Самите деца започват да дават знак кога родителите да бъдат по-наблюдателни. Реплики като: „мога да летя“, „създавам огън, „скачам отвисоко“, не трябва да бъдат подминавани“, съветва Пампулова.

По мнението на психолога поведението на детето зависи от границите, които възрастният постави. Ако учителят е прекалено дружелюбен и открит, то смята, че това са широки граници и му е позволено всичко. Не тайна, че доста деца пренасят модела на поведение от къщи в детската градина.

Според Пампулова след ситуацията в “Бреза” не бива да се прекалява с присъствието на външни хора, което би натоварило допълнително децата.

„Разбира се, че трябва да бъдат наблюдавани, но не натрапчиво. Най-добре е да се проведе игрова терапия с останалите. Може да се разиграе куклен театър с играчките и по този начин да се обясни кое е безопасно и каква е разликата между фантазията и реалността“, казва Теодора Пампулова. Съветът й към родителите е да наблюдават поведението на детето –  дали е по-тревожно, как се храни, искали да ходи на детска градина, което е знак как преживяват случилото се.