Детските градини и ясли остават затворени на този етап заради високия риск за здравето на децата. Това каза на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Кирил Ананиев.

„В момента и щабът, и правителството, обсъждат въпроса, но считаме, че на този етап не е дошъл моментът да отворим детските градини и детските ясли. Предполагам, че ще бъде една от следващите наши стъпки, но трябва да сме сигурни. Ако рискът за децата е налице, не трябва да има никакъв компромис”, допълни министърът на здравеопазването.

Той призна, че обратно на решението на нашата страна, в другите европейски страни отварянето на градините е от първите стъпки.

“Събирането на толкова много деца, връщането им вкъщи, контактите им с родителите, връщането им обратно в детските градини, крие огромен риск”, обясни Ананиев.

Много общини, включително и пловдивската, обмислят вариант за разкриване на дежурни групи, които да поемат децата на работещите в извънредната ситуация – медици, полицаи, пожарникари и други. Директорите на детски градини проучват нагласите на педагозите и желанието на семействата