„Не се готвим да отворим детските градини, данните, които представяме, не ни водят в тази посока. Остават още четири дни от седмицата. Когато имаме достатъчно данни, ще вземем или няма да вземем това решение”. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

“Нека да не се отказваме по средата на пътя. Непредвидимо протича ходът на заразата тази есен, тепърва предстои зимата. Остават само 10 дни до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство, нека за тези 10 дни ако може да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения, а да се съсредоточим в целта, която преследваме, да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с когото се борим”, каза още той.

От думите му стана ясно, че хората са разделени по отношение на отварянето на детските градини.

По данни на Община Пловдив близо 90% от анкетирaните родители на деца от детските градини са принципно “за” отварянето, а около 12 на сто са твърдо против. Ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов обяви, че в проучването са се включили 5500 родители от общо 11 000.

От щаба обявиха, че има лека тенденция за намаляване на заразените. България е на второ място по смъртност от КОВИД-19 в ЕС. Четиринадесетдневната залолеваемост у нас е 554 на 100 000 души население, което поставя страната ни на девето място сред държавите от ЕС.