МОН получи 322 400 теста, осигурено е изследването за COVID-19 на всички ученици през първата седмица на новата година

В РЗИ Пловдив са пристигнали ваксините срещу COVID-19  за деца. 12 000 флакона на “Пфайзер”/”БиоНТех” са определени за Южна България като предстои да бъде обявено как точно ще бъдат разпределени и използвани в определените имунизационни пунктове по области.

Директорът на здравната инспекция в града д-р Аргир Аргиров заяви, че утре ще бъде проведена среща с двете определени за Пловдив болници – УМБАЛ “Свети Георги“ и УМБАЛ“ Пълмед“,  в които ще се поставят ваксините на децата от 5 до 11 години.

Припомняме, че двете здравни заведения са избрани заради добрия опит по отношение на ваксинациите и близостта си до сградата на РЗИ.

От двете болници коментираха, че имат нужната подготовка и в момента се уточнява общ алгоритъм, който да се прилага при имунизацията. Предстои до дни да се съобщи и точния ден, когато ще започне ваксинацията, както и график с възможност за записване.

Междувременно министерството на образованието и науката е получило 322 400 теста. С тях е осигурено изследването за COVID-19 на всички ученици през първата седмица на 2022 -а.

Договорените от Министерството на здравеопазването количества са достатъчни за тестването в цялата страна поне до средата на януари следващата година, посочват още от МОН.