Между 40 и 70 деца се раждат всяка година в Белозем

belozem detska qsla 012

С  водосвет отвори врати новата сграда към детска ясла “Синчец” в Белозем, известно като селото на щъркелите. Стойността на проекта  е 340 000 лева, който е изцяло финансиран от общинския бюджет и бе напълно завършен в рамките на 100 дни. В новата яслена група има спалня за деца, стая за игра, кът за хранене, блок за посуда, санитарен възел и умивалня, гардеробно помещение, лекарски, методичен и административен кабинет.

belozem detska qsla 047

Към съществуващото дворно място е обособен  самостоятелен ограден и озеленен двор с площадка, уреди за игра, пясъчник, катерушки, люлки и сенници. В дневната яслена група ще се приемат деца от 10 месеца до 3-годишна възраст за дневен престой. За тях ще се грижат две детегледачки, медицинска сестра и педагог.

Настоящият проект задоволява потребностите на жителите на селото, в частност на младите семейства, поради увеличаване на раждаемостта и нарастващата нужда от нови места в детската ясла.

“Наблюдаваме трайна тенденция на висока раждаемост в Белозем – между 40 и 70 деца всяка година. Селото е едно добро място за живеене. Младежта е тук, защото много инвестиции се направиха и има много работа. Младите хора се чувстват спокойни и правят и деца”, горд е кметът на Белозем Иван Тачев.

“Няма сграда на територията на Община Раковски, която е част от учебно-възпитателния процес и да по- млада от мен. Всички те са строени през средата на миналия век. Новата яслена група ще осигури комфорт и по-добри условия за отглеждането на децата от селото. С тази нова постройка затворихме учебния цикъл в Белозем, защото всяко дете от две години до завършване на средното образование има къде да бъде посрещнато”, заяви кметът на Раковски Павел Гуджеров.