Общинският институт ще се състезава за приза „Училището в музея, музеят в училището”, който се връчва от парламентарната комисия по образование

Детска градина „Майчина грижа” номинира общински институт „Старинен Пловдив” за престижна награда. За втора поредна година Комисията по образование и наука към Народното събрание ще връчи годишното отличие  „Училището в музея, музеят в училището“. То е за културни институции, реализирали образователни програми съвместно с училища и детски градини.

Освен че обучава по метода на Монтесори, пловдивската детска градина „Майчина грижа” е изключително активна и в работата с деца в музейна среда. Една от сградите на детското заведение – някогашната „Щурче”, се намира на територията на архитектурно-историческия резерват и активно сътрудничи със „Старинен Пловдив”. От 2017-та до края на миналата година са реализирани десетки образователни занимания в музейна аптека „Хипократ” и в къща „Клианти”.

Някои от тях са:  „Приказка за Стария град – професиите през Възраждането”; „Птиците в Стария град на Пловдив”; „Как се прави домашен театър”; „Музика и бална култура”; „Магията на билките” и „Потайностите на къща „Клианти“ са само част от темите, по които е провокиран интересът на децата през изминалите три години. Обектите на резервата се превръщат в живи класни стаи, които правят обучението забавно и интригуващо.