Препоръката към родителите е да направят предварителна резервация за 1, 2 или 3 юни

Детската железница „Знаме на мира“ ще бъде безплатна три дни за всички деца до 18 години по случай Деня на детето – 1 юни. Общинският съвет даде съгласие  всички деца до 18-годишна възраст да ползват безвъзмездно на 1, 2 и 3 юни 2021г. железницата. С цел по-добра организация тя ще работи с предварителна резервация, която може да бъде направена на телефон: 0889 922 388.

Влакчето е с капацитет 50 места и прави по 6 курса на ден, всеки от които трае по близо 25 минути.

Повече информация във връзка с работното време и разписанията на детската железница може да бъде намерена на страницата на Община Пловдив, раздел „Спорт и младежи“ .

Миналата година Община Пловдив стартира належащ ремонт, в рамките на който бяха подменени 300 траверси по трасето на железницата, дълго 950 метра. Реконструкцията коства 60 хиляди лева.

Строежът на теснолинейната железопътна линия започва на 21 април 1979 г. Строена е от ученици и студенти със съдействието на пловдивското гражданство. Освен по повод световната асамблея, атракцията е замислена и в чест на 35-годишнината на Димитровската пионерска организация „Септемврийче“. Релсите са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир, върху които и днес може да се прочете годината: 1923. Трасето е създадено за 156 дни.

Детската железница отново е пусната в експлоатация през 2007 година. Влакчето, съставено от локомотив и три вагона, преминава през седем съоръжения. Приключението започва от гара „Пионер“ в долната част на тепето, която е оборудвана с перон, два коловоза и светофар. Продължава да се вие нагоре, като минава през мост, построен над пешеходна алея, железопътен прелез с бариери и 50- метров тунел. След това идва ред на естакадата, дълга 125 метра.