С шест нови се актуализира и Списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда

Нови десет специалности влизат в Списъка на защитените от държавата за учебната 2023/2024 г., реши Министерският съвет. Девет от тях присъстват в проекта на Списъка, публикуван за обществено обсъждане. Седем са от професионално направление „Строителство“ – „Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“. Други две са „Класически инструменти“ за професия „Лютиер“ от професионално направление „Приложни изкуства и занаяти“ и „Конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“ от професионално направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. Новата, десета специалност, включена в Списъка, е „Управление на радиоактивни отпадъци“ от професионално направление „Електротехника и енергетика“. От Списъка отпада специалност „Дограма и стъклопоставяне“, тъй като вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

Така защитените от държавата специалности от професии стават общо 61. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици. С шест нови специалности се актуализира и Списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Две са от професионално направление „Горско стопанство“ – „Дърводобив“ и „Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионално направление „Строителство“ – „Основни и довършителни работи“ и „Строителство и архитектура“, а останалите са „Програмно осигуряване“ от професионално направление „Компютърни науки“ и „Логистика на товари и услуги“ от професионално направление „Транспортни услуги“.

По този начин специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда стават общо 84. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 12 ученици. Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Ще се прилагат от учебната 2023/2024 г. за учениците, приети в VIII клас по държавния прием.

Тази година завършва първият випуск с ученици по защитени специалности и специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Предстои да се направи анализ на ефекта от въвеждането им, като целите са оптимизиране на критериите и процедурите при определянето им и проследяване реализацията на завършилите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.