По време на интердисциплинарния урок учениците от СУ „Любен Каравелов“ показаха интерактивна карта, създадена в приложението Google earth с обозначени всички спирки на Дарвин с кораба „Бийгъл“

 

Десетокласници представиха теорията за еволюцията и хипотези за сътворението на Земята на интердисциплинарен урок в планетариума на Регионалния природонаучен музей. В откритата практика на тема ,,Развитие на еволюционната идея ” взеха участие ученици от СУ “Любен Каравелов”, които показаха знания по биология, философия, география, история, физика и информационни технологии.

Преподавателят по природни науки Станислав Джапаров представи целите и очакваните резултати от темата и анализира извършените от учениците дейности. Целият урок протече по написан от тях сценарий. След като описаха научната теория за еволюцията, която по същество гласи, че видовете се променят във времето, десетокласниците направиха интерактивна презентация за хипотезата за  сътворението на планетата Земя. Присъстващите се запознаха с хипотези за появата на живота – като се започне с анализ на организмовия свят и се мине през периода Перм. За да бъдат максимално атрактивни, учениците избрали да заснемат предварително видеа по темата в Природонаучния музей, доверявайки се на Мартин Джамбов от 11 клас. Монтажът, който е не по-малко важен за качеството на крайния продукт, направила десетокласничката Савина Иванова. И тъй като в училището музиката е профилиращ предмет, младите дарования били категорични, че няма да използват готова подложка от нета, а сами ще композират. Така че автор на музиката към видеата, които правят характеристика на цялата Мезозойска ера с емблематични представители на динозаврите, е Филип Пенев от 10 клас. Макети на някои от тях можеха да се видят в зала „Динозаври“ на музея.

Презентацията продължи с хипотези за развитието на еволюционната идея. Учениците разгледаха възгледите на древните философи и техните хипотези, като започнаха от Емпидокъл, продължиха с Телес, Хераклит, Анаксимандър и Аристотел. За да онагледят легендарното пътешествие на Чарлз Дарвин, те бяха създали интерактивна карта в приложението Google earth , обозначавайки всички спирки на Дарвин с кораба „Бийгъл“ и  описвайки направените от него открития по маршрута. След това направиха анализ на трудовете на английския учен и естествоизпитател и на най-големите му постижения. И всичко това под музикален съпровод на живо.

На финала директорът на училището Славка Щерева отличи с грамоти най-изявените ученици, проявили лидерски качества. А на учителите, замесени в подготовката и реализацията на урока Габриела Георгиева – география, Станислав Джапаров – природни науки, Боряна Василева – ИТ, Галя Рашеева – философия, благодари за креативността и представения „филм на живо“.