Българският отбор за Международния турнир на младите физици.

Йордан Цветков се класира за националния отбор на Международния турнир на младите изследователи

Българският отбор за Международния турнир на младите физици.

Десетокласник от Математическата гимназия попадна в националния отбор, който ще представя страната ни на Международния турнир на младите физици в Пекин. Престижното състезание, в което ще вземе участие и Йордан Цветков, ще продължи до 25 юли. В отбора влизат още Нина Димова (11 клас, СМГ), Денислав Георгиев (11 клас, СМГ), Драгни Драгнев (11 клас, 91 НЕГ) и Силвия Петрова (10 клас, ППМГ Стара Загора). Техни ръководители са Никола Каравасилев и Асен Кюлджиев.

Международния турнир на младите физици е отборно състезание. В него се оценяват способностите на участниците да решават изследователски научни проблеми, както и да представят и защитават решенията на тези проблеми в убедителна форма в научни дискусии, наречени физични битки.

Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и се предизвикват помежду си, което прави регламента доста по-различен от олимпиадите по природни науки.

На предварителната селекция ученици от Враца, Русе, София, Бургас, Пловдив и Стара Загора се съревноваваха върху 12 от общо 17 физични задачи и проблеми и се предизвикваха помежду си. Работният език бе български за селективните физични битки и английски – за финалните физични битки. Втори в класирането бяха отбор „Амалгама”, представен от ученици от ППМГ „Гео Милев” – Стара Загора и МГ „Акад. Кирил Попов” – Пловдив. Също второ място за софийският смесен отбор „НМСФ”, а трето  бяха учениците от ПМГ „Баба Тонка” – Русе.