Десетки училищата от Пловдив и областта са входирали заявления за обучение в електронна среда, сочат данните на Регионалното управление на образованието. Училищните директори могат да поискат онлайн обучение там, където е достигнат праг от 15% заболеваемост.

На този етап от разстояние ще учат всички паралелки на ОУ „Гео Милев“ и петите класове на  ОУ „Екзарх Антим I“,  СУ „Патриарх Евтимий“ и СУ „Паисий Хилендарски“. В „Патриарх Евтимий“, освен заразени с коронавирус, 10% от отсъстващите са с варицела. Болните преподаватели са 11 на сто.

Две основни училища в Раковски – „Христо Ботев“ и „Христо Смирненски“ също са онлайн в прогимназиален етап от 5 до 7 клас. Преди два дни е взето решение на общинските щабове по места за преминаване към онлайн режим на училища в Асеновград, Садово и Сопот. Професионалните гимназии Перущица и Белозем и Професионалната гимназия по жп транспрот в Карлово също ще учат електронно.

Припомняме, че Областният кризисен щаб взе решение за онлайн занятия от 6 до 12 клас до 22 ноември за всички училища в Пловдив.

Новите положения в заповедта на Красимир Вълчев дават възможност на директорите при повишаване на броя на заболели и карантинирани да поискат преминаване онлайн на цялото училище, на отделна паралелка или на няколко, включително в начален курс, където досега това се правеше само в случай на карантина. Имат право да изберат и щафетно превключване, редувайки паралелки присъствено и онлайн до края на календарната година.

Преди трябваше да искат при всички случаи разрешение от МОН. Ако става въпрос за под 50% от паралелките, вече могат да се разпоредят и без съгласуване с министъра. РУО Пловдив изпрати на директорите линк, чрез който да въвеждат в обща база данни кой клас минава онлайн и по кое от описаните в двете заповеди условия.