Третокласници от СУ “Св. Константин-Кирил Философ” предлагат сувенири на Коледен базар „Капана“, първолаци от ОУ „Яне Сандански“ се отказаха от подаръците и направиха елха за момичето, което се бори с тежко заболяване

Десетки деца организираха коледни акции в подкрепа на 9-годишната Никол Томова СУ “Св. Константин-Кирил Философ”. През ноември тази година семейството на детето научава ужасната диагноза – злокачествен тумор в малкия мозък. Направена е спешна операция и в момента момиченцето е на химиотерапия. Поради появата на метастази в гръбначния стълб, на Никол трябва да бъдат направени скъпо струващи изследвания в Германия и да бъдат закупени лекарства, както и рехабилитация за прохождане.

Учениците от 3 б клас на СУ “Св. Константин-Кирил Философ” и техните родители организираха благотворителната акция “От деца за дете”. С ръчно изработени коледни сувенири и украси те се включиха в Коледен базар „Капана“. На щанда им са изложени празнични артикули, дарени и от други училища в града.

“Обадиха се да ни подкрепят и училища от страната, изпращаха ни празнични предмети за базара. Успяхме да продадем всичко и благодарим за съпричастността”, каза Виолета Шумкарова – родител от 3 б клас. Събрана сума е над 10 000 лева.

Кампанията за Никол избраха да подкрепят първолаци от ОУ “Яне Сандански“. Децата от 1 б клас се отказаха от традиционното разменяне на подаръци, а събраната сума даряват на 9-годишното дете. За да го зарадват, те изработили и елхичка, за да върнат усмивката й и с пожелание за бързо оздравяване.

Кампанията за лечението на Никол са подкрепили също ученици от ОУ “Стоян Михайловски”, НУ “Христо Ботев”, ОУ „Васил Петлешков“ и ОУ „Райна Княгиня“, НУ “Климент Охридски” – Войсил, ЧСУ “Дружба”, както и таланти от НУМТИ “Добри Петков”, които даже се включили с музикална програма край щанда на базара. 1000 лева, събрани на коледния им базар на “Лаута”, дариха за Никол ученици от СУ “Черноризец Храбър”.