859937_4567261899447_53634526_o

 

Истините и неистините, свързани с Апостола, образът му в историческите и литературни изследвания и ученически състезания за Васил Левски ще отбележат 142-та годишнина от гибелта му. Организатори на поредицата инициативи са община Пловдив, Регионален исторически музей, Гражданско движение в полза на образованието и Асоциацията на учителите “Найден Геров”.

“Апостолът като мит и реалност” на гл.ас. Тодор Радев от Пловдивския университет и “Европейските хоризонти на Васил Иванов Кунчев”  на доц. Симеон Кацаров са докладите, с които стартира десетдневката в памет на Апостола на свободата на 16 февруари. За истините, неистините и злоупотребите с името му ще говори директорът на Националния музей “В. Левски” в Карлово Дора Чаушева. За Левски в литературата ще говорят Борислав Китов, Елена Вълчева и д-р Маргарита Димитрова.

Александър Пижев от Регионален исторически музей в Пловдив е фокусирал вниманието си върху дните на Левски в Пловдив, а спорните въпроси около годината и датата на раждането ще коментира гл.ас. Видин Сукарев. Дъщерята на писателя Николай Хайтов – Елена, ще обобщи проучванията на баща си за Апостола. Дългогодишният уредник на музея в Перущица- Креса Тодорова, е подготвила доклад за Апостола и перущинци.

Ученици от четири пловдивски училища ще влязат в битка на знания за Апостола. В състезанието за отбори между 5 и 8 клас влизат ОУ “В. Левски” и СОУ “Д.Матевски”, а при гимназистите ще си съперничат Търговската и Хуманитарната гимназия.

Поредицата от събития, които ще се случат в Дома на учителя в Стария град, ще завърши с представяне на творби от конкурса за есе, разказ или рисунка за Левски. На 4 март е тържественият концерт в зала “Съединение”.