Отхвърлиха предложението децата да повтарят 3 и 4 клас, ако не са усвоили материала

Народните представители гласуваха на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат зрелостниците, които не харесват оценката си от задължителната матурата, да имат право еднократно, до края на календарната година, следваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят на следващ насрочен ДЗИ в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение, без да се налага повторно издаване на диплома за завършен 12 клас. Целта е да се увеличат шансовете им за прием в желана специалност във висше училище.

В момента възможност за поправителна матура имат само за тези, които получат двойка на изпита. Предстои между първо и второ четене на законопроекта да се уточни от кога ще влезе в сила мярката, както и дали тя ще засегне учениците, които вече са положили своите матури.

Не бе подкрепен проектът за промени на „Възраждане“, който предвиждаше децата да повтарят 3 и 4 клас, ако не са усвоили основните знания и компетентности, представител на учителите да влиза в комисиите по избор на директори и да има 8 г. задължителен стаж за началниците на РУО.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.