В последния присъствен учебен ден преди въвеждането на новите мерки, ученици и учители поднесоха венци пред паметника на патрона си

С поредица от инициативи учители и ученици от СУ „П. Яворов” отбелязаха 111 години  от създаването на училището. В последния присъствен учебен ден преди въвеждането на новите мерки, представителна група поднесе венци пред паметника на патрона си в Стария град.

“Независимо от променените обстоятелства в резултат на пандемията, успяхме да инициираме немалко събития и конкурси. Времето, в което живеем, ни показва ясно кое е истински важното днес, а то минава през традициите, през паметта  и усещането за общност. Щастлив съм, че въпреки ограниченията и трудностите, децата и колегите намериха начин да реализират идеите си, съобразявайки се с противоепидемичните мерки”, каза директорът Пламен Стоилов.

Участници в Деня на таланта бяха учениците от начален етап, които от началото на януари се обучават присъствено. С празничен концерт малките таланти отбелязаха 13 години от влизането на първите първолаци в училището.

„Екипът на учителите от начален етап е обединен в името на добруването на всяко дете. По случай празника дадохме възможност за изява на певци, танцьори, рецитатори, художници и спортисти, запознахме ги с историята на училището чрез презентация, а след това възложихме да изработят изделие, свързано с патрона“ сподели доайенът на начален етап – главен учител Ваня Иванова.

Учениците от 3 б клас, заедно с класния си ръководител Марина Петрова, посетили зимната градина и зоокъта в училището. Преподавателят по биология Танчо Агушев ги запознат с уникалните видове, а децата изнесли предварително подготвени доклади за животните в зоокъта. Така онагледили наученото в часовете по Човек и природа.

Част от инициативите бяха свързани с чуждоезиковото обучение. Учениците от 5 до 7 клас се състезаваха в създаването на акростих, чиито начални букви повтарят прочутата Яворова творба “Две хубави очи” (“Two beautiful eyes”). Сред многото получени произведения жури, съставено от преподавателите по английски език, класира на първо място Мария Илиева- 5 а клас, и Мария Аврейска – 7 а клас.

Учениците от паралелките с интензивно изучаване на английски език в гимназиален етап се обединиха в желанието си да преведат историята на училище “П. Яворов” и така да обогатят представянето ѝ  в училищния сайт.

По повод патронния празник се провел и конкурс за рисунка на тема: “Творчеството на Яворов е моето вдъхновение”. Първото място бе отредено за 7-класничката Преслава Петрова за нейния портрет на Яворов. Петокласникът Александър Герашев стана втори с рисунка по книгата „Подир сенките на облаците“, а драмата „В полите на Витоша“ се оказа творческа провокация за класирания на трето място Иван Шепелев от 9 б клас.

Вдъхновени от личността и творчеството на Пейо Яворов, ученици и учители изработили електронно годишно издание на училищния вестник “Импулс”. Онлайн изпълнение на ВГ “Селект-мини”,  презентации, свързани с историята на училището и патрона, викторини и състезания допълват поредицата събития за годишнината.