Университетът стартира академичната година с откриване на нов корпус

Ден на ориентацията за първокурсниците организират утре Студентски съвет, Асоциацията на студентите медици, Асоциацията на студентите по дентална медицина и Асоциацията на студентите по фармация. За девета поредна година организациите са замислили поредица от инициативи, с които да улеснят интеграцията на своите най-нови колеги и да им помогнат да се адаптират в академичната обстановка.

Новоприетите студенти ще бъдат разведени из учебните корпус от техни колеги от горни курсове, ще разберат какво им е нужно за предстоящата учебна година и ще получат напътствия от вече преминалите по този път. Всички инициативи ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, ден преди официалния старт на академичната година.

През настоящата учебна година Медицинският университет ще обучава над 6 000 студенти, а на 15 септември посреща 1265 първокурсници. От новоприетите 735 са българи по държавна поръчка и 30 – платено обучение, а 500 – чуждестранни граждани.

Трима са отличниците, приети с максимален бал 36.00 – Гергана Ангелова, Марилена Котларова и Сийка Манолчева – от специалност „Медицина“. Те ще бъдат наградени с медицинска слушалка, лекарски екип и учебник по вътрешни болести. По традиция трите първокурснички ще приемат от предходния випуск статуетката – символичен храм на познанието.

Тържествената церемония по откриването ще се състои от 10:30 часа пред Аудиторния комплекс на университета, след което с водосвет и прерязване на лента ще бъде открита официално и най-новата база Учебен корпус 1. В шестетажния комплекс са ситуирани четири от теоретичните катедри – Медицинска биология, Медицинска физика и биофизика, Биоорганична химия и Медицинска биохимия.

По график и на обозначените места за всеки факултет бъдещите първокурсници ще бъдат приветствани от ректора проф. д-р Мариана Мурджева, както и от деканите. И тази година ще бъде спазена традицията по засаждане на дръвче от новите випуски на всеки факултет.