Събитието ще се проведе в пловдивския филиал на Техническия университет на 15 март

Професионалисти, любители, студенти и ученици си дават среща в рамките на събитието „Ден на изкуствения интелект“, което ще стартира на 15 март в 9.15ч. в Аулата на пловдивския филиал на Техническия университет. Лекции ще изнесат  световноизвестни учени, работещи в сферата на изкуствения интелект.

В 9.30 ч. започва презентацията на д-р Себастиан Хеслер, специалист по молекулярна генетика, работил в Центъра за мозъчни науки към Харвардския университет, а в момента директор на изследователски център „NERF“ в град Льовен, Белгия. Неговата лаборатория съчетава системни невронаучни изследвания и съвместно невро инженерство, за да разкрие част от принципите на мозъчната функция.

В 10.30ч. лекция ще изнесе проф. д-р Димитър Проданов от Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) на БАН, който е част от екипа и на Междууниверситетския център по микроелектроника (Imec) в Льовен. Той ще представи работата в новата Лаборатория по невротехнологии в БАН , част от финансирания от ЕС проект „VIBraTE” ERA Chair. Лабораторията се фокусира върху изучаването на мозъка и взаимодействието му с имплантирани електроди, използвайки съвременни методи за моделиране и експериментиране.

Между 11 и 12 часа е предвидена среща на членовете на „Клъстер Изкуствен интелект-България“ с представители на бизнеса, академичната общност и студенти.

В 13.30 часа започва уъркшоп по програмиране на изкуствен интелект, в който могат да се включат както професионалисти, така и начинаещи програмисти. Участниците ще бъдат потопени в различни теми, включително машинно обучение, обработка на естествен език, компютърно зрение и други.

Гости на събитието ще бъдат проф. Джин Делбеке – участник в няколко европейски изследователски проекта за зрителни протези, стимулация и запис на периферни нерви, доктор по неврология от университета Макмастър Хамилтън в Онтарио, Канада. Във форума ще вземе участие доц. Димитру Балеану от Института по атомна физика в Букурещ, Румъния, Кристина Ескенази – председател на „Клъстер Здравеопазване и живот“ и член на управителните съвети на „Клъстер за изкуствен интелект – България“ и КРИБ – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, директор „Женско предприемачество“ за региона на Югоизточна Европа във Venture Build Studio – VenRize, както и основател на Международната асоциация за женско предприемачество в областта на биотехнологиите „Global Digital Technologies Health Network“.

Събитието е част от серия срещи на глобалната инициатива „Build with AI“, която за първи път се провежда в Пловдив. Участниците, независимо дали са професионалисти или тепърва прохождат в сферата на новите технологии, могат да придобият знания и умения за използване на изкуствения интелект в пълния му потенциал.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.