Таланти от Музикалното училище и световноизвестната перкусионистка Татяна Колева с концерт в Балабановата къща

2011-01-05-061_1

Как звучат маримби, барабани, чинели, гонг, маракаси и звънчета в изпълнение на световноизвестната персусионистка Татяна Колева ще научат ценителите на музиката на концерта на 1 октомври в Балабановата къща. В Деня на музиката, на сцената на възрожденската къща в Стария град, ще има безброй музикални инструменти, някои от които съвсем нестандартни- кактуси, клонки, растения и даже салати.Татяна Колева пристига под тепетата директно от Амстердам, броени часове след свой концерт. Заедно с нея на сцената ще бъдат талантите на ансамбъл „Престо” от НУМТИ „Добрин Петков”- лауреати на първа награда в Международния конкурс за камерна музика „Пловдив”, както и бивши възпитаници на училището. Татяна Колева ще доведе със себе си участници от ръководения от нея ансамбъл Youth Percussion Pool, носител на наградата „Музикант на годината” на предаването „Allegro vivace”.

Татяна Колева, определяна като виртуоз на  маримба и ударни инструменти, е правила премиери на над 90 творби, създадени специално за нейните солови и ансамблови проекти. Освен че изнася концерти в цял свят, тя преподава в престижната Консерватория Prince Claus в Холандия. Тя е основател и артистичен директор на формация “Youth Percussion Pool” – платформа за образование и реализация на млади професионалисти, както и на новия фестивал “Амстердам маримба уикенд”.

Наред с многобройните майсторски класове, които провежда, Татяна Колева концертира в някои от най-големите зали в Европа, САЩ, Канада, Япония, Бразилия, Йордания и Мексико.