90% от децата в начален етап са в класните стаи, а от 5 до 12 клас – 63% от учениците, заяви служебният образователен министър акад. Николай Денков. Има родители, които имат известна съпротива срещу тестването, което е необосновано в момента, при положение, че тестовете са щадящи. Те трябва да подтикнат децата си да бъдат в класните стаи, призова академик Денков пред БНТ.

По думите му стресът основно е върху родителите, като те и учителите са били поставени в трудна ситуация. Той се надява до Коледа 80-90% от големите ученици да бъдат в класните стаи. Тестовете за следващата седмица са осигурени.

Денков подчерта, че МЗ се е съобразило с желанието на МОН тестовете да бъдат максимално щадящи.

“Аз се оказах лошото ченге и влязохме в разменени роли – аз искам децата на училище, а не могат да влязат, защото е нарушена заповедта на министъра. Трябва да оправим отношенията между институциите”, коментира Николай Денков и добави, че ако няма друга тежка вълна на коронавируса, едва ли ще се наложи удължаване на учебната година. Той е на мнение, че трябва да се върви към по-ранен старт на учебната година.

Според вчерашното решение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество от 15 декември вече ще са нужни 30% тествани или със сертификат, за да бъде паралелката в класната стая.