Зрелостничката е сред шестимата български младежи, чиито разноски за обучение покрива немската държава в избрания от тях университет

37 дванадесетокласници получиха днес DSD дипломите си на тържествена церемония в двора на гимназията

Зрелостничка от ЕГ „Иван Вазов” спечели пълна стипендия за обучение в Германия. Деница Николова е сред шестимата български младежи с DAAD стипендия за изключителни постижения по немски език. Тя покрива изцяло разноските за обучение в избран от стипендиантите немски университет. Щастливата новина дойде в деня, в който 12-класничката получи своята немска езикова диплома.

DSD дипломи бяха връчени на общо 37 ученици от ЕГ „Иван Вазов“ на тържествена церемония в двора на гимназията.

Право да кандидатстват за стипендия пред Немската служба за академичен обмен имат ученици с отличен успех и изявени способности. Амбицията на Деница е да учи компютърни науки в Аахен. Изборът й пада върху едно от най-големите и престижни учебни заведения – Университета по приложни науки.

„Обичам математиката и програмирането, но целта ми е в бъдеще да се посветя на науката. Вълнува ме връзката между човешкия мозък и компютрите, което предполага изследователска работа“, споделя Деница. На въпрос как е успяла да постигне максимален резултат на изпита казва, че е разчитала изцяло на подготовката си в училище. Не е посещавала уроци или курсове, просто е положила усилия да изпълни поставените задания за немската диплома.

Писменият изпит е в три части – четене с разбиране, слушане с разбиране и аргументативно есе по актуален проблем. Тази година учениците трябвало да защитават теза на тема „Потребление“. По време на устната част те разговарят с комисията по зададен в момента проблем, след което представят резюме по предварително подготвена тема.

„На мен се падна да разсъждавам дали трябва хората да бъдат заменени с роботи в медицината. Не съм била крайна в позицията си. Посочих, че където работата е механична и не се изисква емоционална подкрепа, би било добре, но що се отнася до обгрижването на пациентите, трудно роботът може да заеме мястото на лекаря“, казва Деница.

Директорът на гимназията Вихра Ерамян поздрави зрелостниците за старанието да бъдат сред най-добре подготвените и мотивираните и отчете: 15 от тях са покрили ниво С1, а 22-ма – ниво В2. Вече 12 години училището е оторизирано да организира и провежда изпита на територията на гимназията.

“Днес вие получавате ключ за вашето бъдеще – използвайте го активно и разумно. Това ще направи живота ви по-лесен и интересен”, обърна се към зрелостниците д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, която присъства на тържеството.

Половината от абитуриентите с немска диплома смятат да продължат образованието си в Германия, останалите са избрали родни университети, но с обучение на немски.

Като поздрав към зрелостниците “Ода на радостта” прозвуча на немски в изпълнение на 8-класниците Анастасия, Ангел и Йоан. Дуетът Диана и Александър ги поздрави с попхита “Impossible”, отново на немски.