Експерт по киберсигурност от правителството на Израел участва в академичното събитие на 13 май в Спортната зала на вуза

Демонстрации с различни видове миниатюрни безпилотни устройства, законодателството по темата и киберсигурността са част от акцентите в научно-приложния форум „Дронове и сигурност“. Атрактивното академично събитие се организира от Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет на 13 май в Спортна зала на вуза.

Първата част на научно-приложния форум е предвидена за теоретични постановки, които ще бъдат изложени с кратки презентации. В тях ще се разгледат нови моменти при масовата употреба на дронове. Темите включват „Виртуално физическо пространство – архитектура и приложения“, „Законодателство и регулации“, „Сигурност“. Сред участниците е експертът по киберсигурност Орен Елимелех, който е консултант на правителството на Израел и ръководител на звено „Киберсигурност и информационна сигурност“ в Министерството на транспорта и пътната сигурност на своята държава.

Във форума участва ръководителят на лаборатория „Образователният портал на Центъра за електронно обучение“ проф. д-р Станимир Стоянов от Факултета по математика и информатика в ПУ. Той е специалист по контекстно-зависими и адаптивни софтуерни архитектури, интелигентни агенти, електронни услуги, електронно обучение.

Участници в научно-приложния форум са юристът Антон Пулийски, който оглавява асоциация „Обединено дрон общество“ и управлява проекта „Дрон Арена“, адвокатът и консултант по защита на личните данни Диана Хаджиева, експертът по пилотиране и състезание с дронове към „Модел клуб – Пловдив“ Васил Стоев.

Практическите демонстрации са втората част на научно-приложния форум. Началото им е в 14 часа. Предвидени са майсторски управления на различни видове дронове – мини и микро, интелигентни, състезателни. Организаторите са подготвили определени демонстрации да бъдат направени на закрито и на открито.