Три бронзови медала спечелиха българските участнички в Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO), която се проведе в Цхалтубо, Грузия.

Отличията взеха Демира Недева – единадесетокласничка в Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, Симона Гагарова от 11. клас в Софийската математическа гимназия и Мая Минкова от 9. клас на СУ „Любен Каравелов“ в Несебър. Много добро се е представила и на Ралица Марчева от 91 Немска езикова гимназия.

Техни ръководители бяха Виолета Личева (Оксфорд), спечелила 3 медала за България от изданията през 2014,  2015 и 2016-а и Ивайла Радкова (Факултет по математика и информатика, СУ), която предните две години участва в турнира като състезател. Тази година ръководителката на българския отбор през последните три години Люба Конова, бе част от журито, което избираше и определяше задачите за олимпиадата, а от 2023 година е член на борда на EGMO.

Тази година в олимпиадата участваха 54 отбора (общо 212 момичета), от които 37  от европейски страни.

Това бе 13-ото издание на престижния турнир по математика за момичета, където участват и държави извън Европа, но те не влизат в крайното разпределение на медалите.

От 2012 досега българските състезателки на EGMO са спечелили 6 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала, както и 3 почетни грамоти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.