Участниците от българския отбор.

Петокласниците, които са и възпитаници на школа „Математически звезди” на „Академия 21 век”, са отличените пловдивски таланти от международната олимпиада

Част от българските състезатели, сред които са и пловдивските таланти Демира и Петър.

Петокласниците Демира Недева и Петър Узунов от Математическата гимназия спечелиха злато на Тайландската международна олимпиада по математика. Състезанието се проведе на 21 февруари в Банкок. В него участваха 1500 ученици от 12 страни. Сред тях 48 българчета от подготвителен до 12 клас от 13 български града. Демира и Петър, които са възпитаници на школа „Математически звезди” на „Академия 21 век”, бяха пловдивските представители, извоювали право за участие в престижната надпревара, които взеха и медали. И двамата са носители на първи места от международни математически състезания и олимпиади през последните няколко години.

Състезателите бяха разделени в 11 възрастови групи и решаваха 30 задачи за 2 часа, уточни математикът Любомир Любенов, координатор на българското участие.

Мартин Матов стана шампион в подготвителна група. Той е от 40-а детска градина в София. Шампион сред първокласниците е Йордан Стоянов от Пирдоп, а сред шестокласниците – Ясен Пенчев от ПМГ в Габрово.

Талантливите българчета получават наградите си на официална церемония днес.