Делегация от Европейския институт за иновации и технологии в агрохранителния, водена от изпълнителния директор на EIT Food д-р Анди Зинга, се срещна със студентската и преподавателската общност, представители на бизнеса и науката в Аграрния университет. Пред пълната аудитория д-р Зинга и директорът за Североизточна Европа Мария-Лииса Моурис представиха европейските стратегии за развитие на иновациите в агрохранителния сектор и биоикономиката, подкрепата за обучение и текущите възможности и програми за финансиране на EIT Food.

“Ние сме тук, за да насърчим вас и регионалната екосистема за развитие на иновациите, които ще работят за глобална здравословна, въглеродно неутрална и устойчива хранителна система”, отбеляза д-р Зинга.

Целите на института са да подпомага разработването на решения за глобалните предизвикателства, свързани с храната, да се ускори внедряването на иновации, да се образоват и подготвят бъдещи експерти, да се създават нови хранителни модели и навици.  Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева и заместник-ректорът проф. д-р Владислав Попов запознаха гостите и аудиторията с българската екосистема, напредъка и перспективите за развитие в контекста на образованието и разширяването на междусекторното сътрудничество. Проф. Попов посочи, че тесните връзки между наука, образование, бизнес, институции са гаранция за напредък в агрохранителния сектор и създаване на иновативни и устойчиви решения.

Пример за успешно реализирани иновации в сектора демонстрираха стартъпите в изложбената зона. Дигитални смарт решения за прецизно и регенеративно земеделие, органични и алтернативни протеини, мобилни апликации за намаляване на изхвърлянето на храна, растителни биостимуланти бяха част от иновациите, които българските стартъпи успешно са реализирали в страната и планират разширение в чужбина. Наградени бяха студентите, взели участие в състезанието за иновативни идеи Challenge Lab.

Събитието продължи с дискусии на кръгла маса, на която присъстваха учени, представители на общините Раковски и Брезово, на Тракия икономическа зона, бизнеси и иновативни стартиращи компании от агрохранителния сектор.

Участниците дискутираха Иновационната стратегия за интелигентна специализация, презентиран бе и наръчник, разработен от EIT Food и водещи учени и професионалисти. Обсъдени бяха програми и инициативи на ЕС за земеделие и биоикономика.

Програмата на делегацията от EIT Food продължи с посещение на Община Пловдив, Тракия икономическа зона, производствена компания за консервирани плодове и учебно-опитната винарска изба на университета в Брестник.