Дезинфекция на помещенията на всички 52 детски градини е извършена по време на онлайн обучението, съобщават от Община Пловдив.

С цел осигуряване на безопасна среда за децата и учителите е сключен договор с фирма „Нано коут“, която е представител на водеща германска компания за нанотехнологии. В рамките на месец е извършена дезинфекция на активните повърхности в общите части, входните врати и фоайета, парапети на стълби и места за сядане, канцеларии.

Технологията „Ликуид гард“ осигурява трайна антимикробна защита за повече от една година, като унищожава до 99% от всички вируси и бактерии. Основният компонент е нанопокритието от минерални иглички, които улавят и ликвидират вирусите дори от 8 метра. В рамките на 6 часа се образуват малки, невидими за човешкото око, кристалчета от течността. Иновативната формула въздейства много успешно срещу всякакви вируси и бактерии, в това число и срещу COVID-19, а нанотехнологичната течност създава защитен слой за минимум една година.

Препаратът е обявен за иновативен продукт № 1 в Германия през 2019 г. България е една от четирите страни в света, в която е разрешено официално да се използва антибактериалният и антивирусен продукт, защитаващ повърхностите минимум една година. Медицинският университет в Пловдив, както и Областната администрация, направиха този вид дезинфекция още при първата вълна на епидемията.

Дезинфекцията с тази технология е безопасна и е съобразена с изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерство на земеделието, храните и горите.

Очаква се на 4 януари 2021 г. всички детски градини да отворят врати след дългата ваканция.