Общинският кризисен щаб праща искане до здравния министър, отдел „Образование“ отваря гореща линия и събира данни на желаещи семейства

Дежурни детски градини ще работят за децата на медицински работници. По време на триседмичната карантина за детските градини и ясли, община Пловдив дава възможност децата на служителите в болничната и доболничната помок, работещи на територията на града, да продължат да посещават детско заведение. Общинският кризисен щаб праща искане до министъра на здравеопазването да позволи отварянето на няколко групи в близост до големите болници, така че да е удобно за родителите.

От днес общинският отдел “Образование” отваря гореща линия и започва да събира данни на желаещите семейства (education@plovdiv.bg (тел.: 032/635-357). Родителите ще трябва да представят служебна бележка, че поне един от тях работи в болнично заведение на територията на града, имената и възрастовата група на детето, както и градината, която посещава в момента. Отделно бъде пусната анкета до всички болници. Броят на групите ще зависи от желаещите да се възползват.

“Целта е да облекчим медицинските работници във всички заведения и да им помогнем да си вършат работата. Вече има доброволци сред персонала на градините, солидарни с грижите, които лекари, мед. сестри и санитари полагат за болните в този труден момент”, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Засега намерението е дежурните групи да обгрижват децата с работното време на детските градини – от 7 до 19 ч. Едно от заявилите учебни заведения има възможност да осигури пренощуване.

Освен Община Пловдив, дежурни детски заведения за хлапетата на хора от първа линия предвиждат и в София и Бургас.

Общината събира информация и за хранителни продукти, които са поръчани и доставени в детските заведения преди заповедта на здравния министър да затворят до 21 декември.