„История на съвременността“ обхваща периода от 1919 до 1989 година

Деветокласници създадоха настолна образователна игра за ученици. Автор на “История на съвременността 1919-1989 г.” е екип от първомайското СУ „Проф. д-р Асен Златаров“. След като  разпределили задачите и оформили екипите, момчетата и момичетата се заели с дизайна и информацията на картите, игралното поле и помощната книжка, тематичните области и правилата на играта. Идеята била хем да използват технологиите, хем да създадат продукт, който не е дигитален. Цялата компютърна работа е дело на учениците от 9 а клас, специалност „Туристическа анимация“, които вече втора година се обучават по модела 1:1. Печатът е дело на рекламно студио в града.

„Играта е продукт на проектно базирано обучение, като през следващата учебна година смятаме да я използваме в часовете по история и цивилизации. Подходяща е както за обобщение и годишен преговор, така и за развлечение. Може да бъде полезна и забавна и извън училище“, казва директорът Чавдар Здравчев.

Играта обхваща периода от 1919 до 1989 г., затова въпросите са свързани предимно със събития и личности, специфични за периода исторически понятия. Любопитни са картите с образите на ключови фигури, които предполагат не само разпознаване, но и отговор каква следа са оставили в историята.

Играта е замислена по начин, който позволява постоянно да се развива и обогатява не само с нови въпроси, но и в други тематични области – както от сферата на историята, така и на други учебни предмети. Правилата са универсални. Игровото поле, картите и самата книжка бързо и лесно могат да се адаптират.