Калориен калкулатор изчислява индекса на телесна маса и базовия метаболизъм на открит урок с бъдещи дизайнери в СУ „Св.св.Кирил и Методий“

Деветкокласници представиха триизмерни модели на полезни храни и калориен калкулатор, който изчислява индекса на телесна маса и базовия метаболизъм. На прага на лятната ваканция гимназистите от професия „Дизайнер“ на СУ “Св. св. Кирил и Методий” презентираха своите разработки по темата за здравословното хранене на открит урок по програма “Умения за иновации”. Фокусът на програмата е върху трансформиране на начина, по който технологията се използва в образованието. “Skills for Innovation” е проект на INTEL, който се реализира в сътрудничество с Център за творческо обучение в четири пловдивски училища – СУ „Св.св. Кирил и Методий“, ОУ „Екзарх Антим I“, СУ „Черноризец Храбър“ и ПГ по хранителни технологии и техника.

Използвайки знанията си по английски и немски език, деветокласниците определиха основните групи вещества и съотнасяха в няколко дигитални приложения различни хранителни продукти според тези групи.

Чрез приложението Google Earth всички гости на урока се разходиха по света, получавайки информация за основни страни производителки и износителки на здравословни храни. След това бъдещите графични дизайнери представиха и работата си със специалната програма Blender, благодарение на която са създали триизмерни модели на полезни хранителни продукти – плодове и зеленчуци. Учениците бяха разработили и опаковки на свои въображаеми хранителни продукти, но не толкова здравословни като „Енедржи муза“ и „Похапко“.

Правописът е важен също толкова, колкото и самата идея за дизайн, защото няма как етикетът или съдържанието да са с грешки, напомниха преподавателите по български език.

Презентаторите обърнаха внимание и на съдържанието на храните, закодирано под формата на множество Е-та.

„Хранителните добавки са широко разпространени, но не всички са полезни, така че четете етикетите и обръщайте внимание за наличието на натриев нитрат, аспартам, антибиотици, транс мазнини“, посъветва съучениците и гости Мариела. А преподавателят по химия Гюлджан Бекир ги предизвика да се включат в игра и да открият Е-тата в посочени в платформата храни.

Учениците влязоха и в роля на диетолози – изчисляваха калориен прием и създаваха дневно меню с различна цел – и за намаляване, и за задържане на тегло.

За финал представиха корици на дигитални книги, които съдържат избрани историческо-философски мисли по темата за здравословното хранене, както и брошури със съвети как да бъдем по-здрави.

„Работейки по програмата, деветокласниците съчетават знанията си от всички общообразователни и основните професионални предмети и изпълняват проекти и задачи чрез различни дигитални приложения, програми и интерактивни сайтове, използвайки специални устройства, осигурени от училището за работа по програмата“, уточни координаторът и зам.-директор Милена Симеонова.